Hoe dinosaurussen echt klonken

Laten we het goed begrijpen: dinosaurussen brulden niet. Hun anatomie was er gewoon niet voor gebouwd. Maar deze geliefde beesten van het Mesozoïcum waren ook niet stom.

In een studie van juni in Evolution werd gekeken naar het anatomie- en geluidsrepertoire van vogels en krokodilachtigen, de dichtstbijzijnde levende verwanten van uitgestorven dinosaurussen. Oordeel: Dinosaurussen maakten waarschijnlijk tegenwoordig voornamelijk mond-tot-mondreclame, zoals krokodillen.

Denk je dat dat niet zo indrukwekkend is? Neem het van studie co-auteur Julia Clarke, een paleontoloog aan de Universiteit van Texas in Austin, die jaren geleden een hartverscheurende ervaring opriep toen ze een Chinees alligator fokproject in de Bronx Zoo in New York bezocht. Een deur in de faciliteit sloeg dicht, zegt Clarke, en „de kamer ontplofte in diepe dreunend. THUMP THUMP THUMP THUMP. Elke mannelijke alligator maakte dat geluid. „Denk nu eens aan dat onheilspellende bonzen van een T-Rex , meer dan 100 keer zo groot.